english|magyar
A Tokaji-hegy területén fekvő Erdőbényén található Magyarország egyetlen, jelenleg is bányászott, Európában is jelentős kovaföld-előfordulása, melynek koncessziós joga az EDIAFILT Kovaföld Termelő és Feldolgozó Kft. tulajdonában van.

Az EDIAFILT KFT mint bányavállalkozás 1990. október 1-én alakult. Alapító tagjai voltak az Országos Érc- és Ásványbányák, a MINERALIMPEX, magánszemélyek és az erdőbényei üzemek dolgozói. A közelmúltban az ONP Holdings SE európai részvénytársaság pénzügyi befektetőként többségi tulajdont szerzett az Ediafilt Kft-ben.

A menedzsment és a dolgozók 25 év tapasztalatával rendelkeznek Erdőbénye és Tokaj-hegyalja vonzáskörzetében található nem érces ásványi anyagok bányászatában és feldolgozásában különös tekintettel a kovaföldre. Az öt hektáros ipartelep rendkívül szép természeti környezetben lefektetett bányatelken belül található, rátelepült mintegy 4-5 millió tonna megkutatott kovaföld vagyonra.

A cég termelési programjában szerepel a kovaföld gyártásának, forgalmazásának lehetséges összes változata, kezdve a bányanyers kovaföldtől, őrleményeken, granulátumokon keresztűl a magas előkészítettségi fokú élelmiszeripari (sör, bor, stb.) szűrőkovaföld gyártásának kivitelezéséig.

Nagy jelentősséggel bír a vállalat jövőjét illetően a rendelkezésre álló másik ásványvagyon a pumicit is. Ezen ásvány feldolgozásával a cél az építőipari hőszigetelő perlitek, perlithabarcsokon keresztűl a vegyipari- élelmiszeripari szűrőanyagok gyártása, forgalmazása.

A cég a gyártás és gyártmányfejlesztés, új üzemek beruházása, és az ipartelep bővítése mellett tervezi környezetvédelmi, ásványgyűjtő táborok, bányalátogatások szervezését, tanösvény és szabadtéri ásványbemutatók kialakítását, túristaház üzemeltetését, a térség történelmi, néprajzi, szőlészeti- borászati, kulturális értékeinek, hagyományainak bemutatását.

A vállalat nyitott minden kezdeményezésre, ésszerű kooperációra, azokra amelyek egyaránt szolgálják a műszaki és humán fejlődést, mind pedig ásványbányászati lehetőségeinek kihasználását.

A cég ISO9001-es minőségbiztosítási tanúsítással rendelkezik, amelyhez az Európai Unió és a Magyar Állam által a GOP-2.2.2 -2007 program keretében nyújtott támogatás összege: 940.625 Ft. Irányító hatóság: Nemzeti Fejlesztési Ügynökség, ÚMFT Infovonal: 06 40 638 638, info@meh.hu, www.nfu.hu. A Gazdaságfejlesztési Operatív Program (GOP) közreműködő szervezete a MAG - Magyar Gazdaságfejlesztési Központ, melyről további információ a www.magzrt.hu oldalon található.
(Kattintson a képekre)